Interview met Nuestros Derechos

Posted on Jan 11, 2012 under Interviews | No Comment

“We hebben nog steeds net zo veel plezier als 10 jaar terug.

Als de lol er niet meer is, gaan we snel wat anders doen.”

Nuestros Derechos is een begrip in de Utrechtse thrash metal scene. Het trio is immers al meer dan tien jaar actief. De band, met Jerry Herrie op zang/ gitaar, Janet op bas/zang en Johnny op drums, bracht onlangs hun eerste volledige cd uit. Het schijfje kreeg de titel “Adrift”.

De cd is rechtstreeks bij de band te bestellen via hun website of bij concerten.

Daarnaast is ‘ie te verkrijgen via de website van Funeral Moon Clothing/Denim & Leather Records. Ook ligt hij bij Boudisque en Plato, twee platenzaken in Utrecht.

We spraken met zanger/gitarist Jerry Herrie die laat weten zijn hele leven in de buurt van of in Utrecht gewoond te hebben. Ook laat hij weten “de andere twee wonen en werken inmiddels ook al weer jaren in ons ‘stadsjie’. Lange tijd woonden we zelfs bij elkaar om de hoek. En we hebben onze oefenruimte altijd in Utrecht gehad.”

- Wanneer en hoe is Nuestros Derechos begonnen?

Ergens in de zomer van 2000 kwam ik in contact met JeeWee (onze vorige bassist) via mijn toenmalige vriendin. JeeWee wilde graag muziek maken en ik had daar ook wel oren naar. Hij woonde toen in een studentehuis en daar woonde Johnny ook en die drumde. In Johnny vond ik direct een muziekmaatje, want Johnny hield ook van dezelfde metal als ik. We zijn toen met z’n drieën op de zolder van Johnny’s ouders gaan jammen en zo ontstond onze band.

- Hoe zijn jullie aan de bandnaam gekomen?

Eigenlijk heel toevallig. We gingen al snel wekelijks oefenen in een oefenruimte en Johnny nam dat altijd op. Dan brande hij er een cd’tje van, maakte er een cool hoesje bij en die kregen wij dan. Nu hadden de ouders van Johnny een poster op de wc hangen waarop de universele rechten van het kind op stonden, in verschillende talen. Ook in het spaans en dat begon dus met ‘Nuestros Derechos’… Die Spaanstalige versie was onze favoriet want Spaans is een taal die zo lekker knettert, zo vlamt, zo vol passie klinkt.

Op een gegeven moment had Johnny weer één van zijn cd’tjes gebrand en op de hoes stond een enorme leeuw die in zijn kont werd gebeten door een welpje. Dat cd-tje droeg de titel Nuestros Derechos Motherfucker! Wij vonden alle drie dat Nuestros Derechos zo gaaf klinken dat dat onze naam is geworden. Het staat namelijk ook ergens voor.

- Is er bewust gekozen voor een Spaanse naam die niet voor iedereen makkelijk zal zijn uit te spreken?

De keuze voor een onuitspreekbare naam is niet bewust zo genomen. Waarschijnlijk was het pure eigenwijsheid van ons, want diverse mensen hebben ons aangeraden een andere naam te nemen. Niet dus…. :D Veel andere bandnamen hadden niet de juiste connotatie, of waren al in gebruik. Het is moeilijker dan je denkt hoor, een goede bandnaam verzinnen! Bovendien is Spaans voor 329 miljoen mensen hun moedertaal en die hebben er geen enkel probleem mee :)

- Wat voor stijl(len) muziek speelt Nuestros Derechos?

Tja… wij zeggen zelf altijd “old-school trash metal met een punk-attitude”. Het is altijd lastig om een stempel op je eigen muziek te drukken. Dat laat ik liever aan de luisteraar over.

- Door wie zijn jullie beïnvloed?

Eigenlijk heeft iedere band die ik gaaf vind ook invloed op onze muziek. Dat is echt teveel om op te noemen. Maar toch wel hoofdzakelijk trashbands.

- Jullie hebben net een nieuwe cd met de titel “Adrift” uitgebracht. Wat kan je hierover vertellen?

‘Adrift’ is onze eerste echte full-length. Het is een furieus klinkend album geworden waaraan Menno Bakker (studio engineer, producer) en Alan Douches van West West Side Music (mastering) opnieuw hebben meegewerkt. Het vaste technische team zogezegd.

Tegelijkertijd hebben we ook nieuwe dingen uitgeprobeerd. Jet heeft speciaal voor deze opnames een vijfsnarige bas gekocht zodat de bas nog meer een tweede partij is geworden naast mijn gitaar. We spelen maar met z’n drietjes, dus moet je eigenlijk ieder instrument optimaal gebruiken. Ook de zang is wat anders dan op de voorgaande platen. Ik ben wat meer gebruik gaan maken van lage zang. Verder zijn de teksten, over het algemeen, niet bijster positief. Zoals Johnny het zo mooi verwoordt: “Het gaat slecht met de mensheid en Nuestros Derechos heeft daarbij de passende soundtrack gemaakt.”

- Wat is je favoriete nummer op “Adrift” en waarom?

Ik denk dat mijn favoriet “The Great Disruption” is. Het is een nummer dan anders klinkt dan onze meeste andere nummers. Om te beginnen is het nummer enorm groovy in plaats van snel. En ik vind het middenstuk met die bas zo vet. Ik wilde altijd al een nummer maken waarin een stuk zit waar alleen de basgitaar, drums en zang te horen zouden zijn. En eindelijk…. na ruim 10 jaar hebben we zo’n nummer.

- Heeft de hoes een speciale betekenis?

De hoes is net als bij onze vorige releases (‘Struggling with the Dark’ uit 2008 en ‘Split ‘em All’ uit 2005) een schilderij, gemaakt door Jozzz van Ooijen – voor bands die in dB’s oefenen geen onbekend gezicht. Op de hoes is een schip te zien dat in zwaar weer zit en op het punt staat te zinken. De naam van het schip is Humanity. Lijkt me duidelijk, toch?

- Op de cd staat 1 nummer in het Nederlands. Hoezo deze opmerkelijk ‘move’?

Tot nu toe hebben wij op iedere uitgave 1 Nederlandstalige track staan: Het Wijnglas stond op onze eerste demo, De Strop op ‘Split ‘em All’ en op ‘Struggling with the Dark’ stond Deimos. Ook dit is waarschijnlijk onze eigenwijsheid. Bijna alle metal is in het Engels, maar Nederlands bekt ook echt lekker.

- Kunnen we in de toekomst meer Nederlandstalig materiaal verwachten van Nuestros Derechos?

We zullen nooit een 100% Nederlandstalige band worden, maar we zullen wel altijd wat nummers in het Nederlands blijven doen.

– Hoe zijn de reacties op de nieuwe cd tot nu toe?

Toevallig hebben we net de eerste recensies ontvangen en daar werd ik wel heel blij van. Positief dus!

Gelukkig maar want het blijft altijd wat spannend om iets waar je met hart en ziel veel tijd en energie in hebt gestoken op de wereld los te laten.

- Vertel eens waarom mensen deze cd echt moeten gaan kopen of bestellen?

Nou ja… omdat ‘ie ontzettend vet is natuurlijk!! En omdat ‘ie ons heel veel geld heeft gekost en we dat graag terug willen verdienen.. hahaha…

- Wat zijn jullie favoriete podia en festivals?

Ik vind het zelf altijd erg leuk om in Utrecht te spelen, met name in het ACU of in dB’s.

- Wat is het beste optreden dat je ooit gedaan hebt met Nuestros Derechos en waarom?

Pfff… wat een moeilijke vraag. Het beste optreden moet nog komen! Er zijn wel een paar optredens die me bijzonder zijn bijgebleven, waaronder de show die we deden op de camping van Wacken Open Air in 2009. Generator aan voor de versterkers, drumstel erbij en gaan. Dat was rond 2 uur ‘s nachts, toen het reguliere festivalprogramma net was afgelopen en een enorme meute vermoeide en dronken metalheads naar hun tenten strompelde. Je had al die verbaasde gezichten moeten zien…

- Nuestros Derechos bestaat inmiddels al ruim 10 jaar. Als je terugkijkt wat is er nu anders dan in het beginperiode?

Ten eerste hebben we nu een andere bassist. We zijn natuurlijk wat beter geworden, meer mensen kennen onze muziek en we spelen veel live (hoewel we dat eigenlijk al sinds 2003 doen). Eigenlijk is er verder niet zo veel veranderd in die zin dat we nog steeds net zo veel plezier hebben als 10 jaar terug. Dat is ook het belangrijkste. Als de lol er niet meer is, gaan we snel wat anders doen.

Meer over Nuestros Derechos is te vinden op:

Website: www.nuestrosderechos.nl
Facebook: www.facebook.com/pages/Nuestros-Derechos/120012311430
Twitter: twitter.com/DutchThrash
YouTube: www.youtube.com/nuestrosderechos
Bandcamp: nuestrosderechos.bandcamp.com

 

 

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes